Dette er ett innlegg helt i startfasen pr. 10.05.2020
I 1944 jobbet Erling Vikshåland som dreng på garden Øvre Hauge – Erling var da 16 år – Unge menn både i by og bygd, kunne etter å ha blitt konfimert gå inn i betalt arbeid på en gard.
Å skrive dagbok for en 16-åring er ikke det mest spennende en kan finne på – og det var ikke alltid notatene ble ført samme dag.
Dagboka forteller om arbeide på garden samt hva en 16-åring kunne gjøre på fritiden under 2. verdenskrig.
Selve almanakken finner du ved å trykke på Xcel arket nedenfor OBS ! Går litt tid før dette er klart..
Her kommer noen forklaringer til dagboken
03.Februar.1944 – »Tur til Storesund idag»
Henta mjøl på Storesund -Dette var del av en byttehandel der jeg leverte fløte i spann og fikk sildemel tilbake – orging (byttehandel) var ulovlig men helt vanlig ettersom det var mangel på varer å få kjøpt under 2. verdenskrig.
Andre eksempler på byttehandel på garden hvor jeg jobbet kunne være slikt som å få hjelp til å fikse skoene mot at skomakeren fikk fløte og melk som vi kunne tilby.
18.Mai 1944 – »Var på fornøyelsesparken i Haugesund idag»
Mange ifra Vikshålandsgarden var innom fornøyelsesparken i Haugesund. Fornøyelsesparken åpnet i 1940 og stengte i 1954.
Parken var på Gard (nord i Haugesund) der hvor Esso stasjonen er idag 2020.
Det var forskjellig underholdning i parken – vi kunne skyte på blink med piler og salonggevær, kaste baller mot tomme hermetikkbokser eller se på når artist kjørte motorsykkel i bygning tilsvarende stor tønne – inngangsbillett her kostet 1 krone -motorsykkelføreren kalte seg dødsrytteren !
Tryllekunstnere og forskjellige band kunne også opptre. For de som ville ta seg en dans kunne man gjøre dette oppå en platting – mener å huske at de som gjorde dette måtte betale 10 øre pr. dans.
Jeg gikk sammen med kamerater denne dagen -vi gikk en tur innom spøkelsesrommet (se bilde 4 nedenfor) -husker også en som het Sigurd med kallenavn Ursus ifra Avaldsnes han løftet mange personer som sto på en planke.Sigurd var ikke høy men tettbygd og »sterk som en bjørn»
Jeg mener det ikke ble servert alkohol og det ikke var så mye å kjøpe ettersom dette var i 1944
Bilder ifra fornøyelsesparken
05.mars .1944 – Var på Losjen idag
Dette var en av flere ganger jeg var på losjen dette året. Unge voksne gikk i losjen på Ungdomshuset her på Torvestad. Losjens navn var Bjørgene og den tilhørte IOGT
IOGT er en norsk organisasjon som arbeider med rusforebygging. Organisasjonen driver politisk påvirkningsarbeid, forebyggende tiltak og sosialt arbeid rettet mot rusavhengige og mot barn og unge. IOGT i Norge jobber for gjøre det lett å ta rusfrie valg og vil bidra til et trygt og inkluderende samfunn.
2 vakter møtte oss dersom vi var for sene til oppmøte – for å komme inn da måtte vi si ett passord til vaktene.
Jeg var den eneste ifra Vikshålandsgarden – totalt var vi ca 25 ungdommer alle ifra Torvastad.
Det startet med ett rituale (standardtekst som ble lest opp foran alle møtene vi hadde) – senere kunne det hende at kappelanen leste opp noe ifra bibelen eller dikt av Arne Garborg (f.eks)- så var det gjerne en tale som omhandlet kampen mot alkoholen.
Etter dette kunne det være runddans -(folkevisedans) – vi (losjemedlemmene) sang sanger som f.eks.»Per spelemann» mens vi gikk på rekker.Noen ganger var det trekkspillmusikk – (en ifra Kopervik spillte på flere losjemøter på Karmøy)
Kåre Stange var 1. Templar (leder) – selv ble jeg ansvarlig for inkassering av penger – jeg mener årsavgiften var 1 krone pr. medlem.
De som var vanlige medlemmer hadde hvit krage på skjorta, De som hadde verv i losjen hadde rød krage på skjorta –dette var nestleder – kappelan- og økonomi ansvarlig. Disse kragene var laget av fint stoff og ble utdelt ved inngangen. De som hadde verv satt ved ett eget bord.
Noen ganger var jeg på losjen Karmt (IOGT) på Nygård – her var det ett eget losjehus ca 200 meter nordforbi tidligere Karmsund Verft – her kunne vi ta distriksgrad.
27.03.1944 »Unghestskue Haugesund»
Hesteskue var populært – denne gang var det unghestskue – jeg og husbonde Jakob hadde med en unghest ifra Nedre-Hauge garden – hester med det rette lynne og holdning ble premiert med sløyfe. Unghestskue denne dagen var på Flotmyr.
23.08.1944 »Dans på Stange»
Dans var en spontan ‘’greie’’ som kunne oppstå ‘’hvor som helst’’ Ofte ett stykke ifra beboelse.
Det var dans en gang på Stange ved hovedveien under krigen – Ettersom det var lite trafikk på veiene så var ikke dette noe problem. Den som underholdt var Olav Dalland han spillte tekkspill.
Dans var det også i kjelleren ved gamle Hauge Skole.
Dans på Dalen : John Velde spillte opp til dans på dalen
Erling Severeide hadde en sveivegrammafon med tutrør bak i bilen. Denne ble det bruk for »rundtomkring» – mot slutten av krigen forbød derimot tyskerene befolkningen å danse Dette pga folkeansamlinger
Onsdag var det ofte dans, men også lørdager og søndager.